A biodízel kialakulásának rövid története
A biodízel iránti igényt egyrészt az 1973. október 17-én kezdődő olajár emelkedés, valamint a rohamosan növekvő és egyre szorító klímaválság keltette életre. Azok az országok, amelyeknek korszerűtlen és igen nagy energiaigényű nehézipara volt, a működéshez nagy mennyiségű nyersanyagot igényeltek, amelyek a kőolaj áraknak a berobbanásával jelentősen megdrágultak, ez a folyamat pedig számos országot sodort eladósodásba.
Tovább fokozta az igényt, a globális felmelegedés, az üvegházhatás kialakulásának fenyegetése, valamint a környezetszennyezés csökkentése.
Környezetünk védelme, valamint a fenntartható jövő érdekében, is nagy szükség van a biodízel gyártására, hogy elkerülhető legyen az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt a globális felmelegedést fokozó fosszilis tüzelőanyagok használata.
Mi az a biodízel, miből készül?
A biodízel növényi olajból vagy zsírokból készült alternatív üzemanyag dízelmotorok számára.
A gázolajjal, kizárólag a megfelelő kezelési folyamatok után jól elegyedik, bekeverhető bármely arányban 1-99%-ig. A FAME felhasználása az EU-ban országonként változik az egyes hatályban lévő törvények szerint.
forrás: Rossi https://www.rossibiofuel.hu/hu/termekek/biodizel


Milyen előnyei vannak a biodízelnek?
- A fosszilis üzemanyagokkal szemben a biodízel jóval kisebb mértékben terheli a környezetet, ezáltal lassítja a globális felmelegedést.
- A biodízel előállítása sokkal kevesebb energiát igényel, ennek következtében a gyártás során is kevesebb az energiafelhasználás és a CO2 kibocsátás.
- Nem mérgező anyag, így az emberek és az állatok egészségére nézve is ártalmatlan.
- Használatával jelentős lépést tehetünk a föld megóvása érdekében.
- A biodízel a jelen és a jövő környezetkímélő energiaforrása.
Hogy készül a biodízel?
A növényi zsírok és növényi olajok kémiailag a glicerin zsírsavakkal alkotott észterei.
A glicerin három hidroxid csoportot tartalmazó alkohol, azaz propán-triol.
A zsírsavészterekben az esetek nagy többségében egyféle zsírsav kapcsolódik a glicerinmolekulában mindhárom hidroxil-csoportjához, viszont a savak lánchossza, valamint telítettsége az, ami az észter (triglicerid) tulajdonságait meghatározza.
A növényi olajok és zsírok alkoholízissel való átalakítása, amit átészterezésnek vagy transzészterifikációnak hívnak, ideális módszer a növényi olajok és zsiradékok belső égésű motorok üzemanyagaként való alkalmazhatóságának elérésére.

Az Európai Szabványügyi Bizottság CEN európai szabványt hagyott jóvá, mely tartalmazza a zsírsav-metil-észter (FAME) minőségi követelményeit és vizsgálati módszereit. A szabvány száma: EN 14214.
A CEN tagtestületek (Magyarország is tag) kötelesek betartani a CEN/CENELEC feltételeit, amelyek szerint minden változtatás nélkül ezt a szabványt nemzeti szabványként be kell vezetni.
forrás: Rossi