A biodízel kialakulásának rövid története

A biodízel iránti igényt egyrészt az 1973. október 17-én kezdődő olajár emelkedés, valamint a rohamosan növekvő és egyre szorító klímaválság keltette életre. Azok az országok, amelyeknek korszerűtlen és igen nagy energiaigényű nehézipara volt, a működéshez nagy mennyiségű nyersanyagot igényeltek, amelyek a kőolaj áraknak a berobbanásával jelentősen megdrágultak, ez a folyamat pedig számos országot sodort eladósodásba.

Tovább fokozta az igényt, a globális felmelegedés, az üvegházhatás kialakulásának fenyegetése, valamint a környezetszennyezés csökkentése.

Környezetünk védelme, valamint a fenntartható jövő érdekében, is nagy szükség van a biodízel gyártására, hogy elkerülhető legyen az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt a globális felmelegedést fokozó fosszilis tüzelőanyagok használata.

Mi az a biodízel, miből készül?

A biodízel növényi olajból vagy zsírokból készült alternatív üzemanyag dízelmotorok számára.

A gázolajjal, kizárólag a megfelelő kezelési folyamatok után jól elegyedik, bekeverhető bármely arányban 1-99%-ig. A FAME felhasználása az EU-ban országonként változik az egyes hatályban lévő törvények szerint.

Milyen előnyei vannak a biodízelnek?

  • A fosszilis üzemanyagokkal szemben a biodízel jóval kisebb mértékben terheli a környezetet, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. 
  • A biodízel előállítása sokkal kevesebb energiát igényel, ennek következtében a gyártás során is kevesebb az energiafelhasználás és a CO2 kibocsátás. 
  • Nem mérgező anyag, így az emberek és az állatok egészségére nézve is ártalmatlan. 
  • Használatával jelentős lépést tehetünk a föld megóvása érdekében.
  • A biodízel a jelen és a jövő környezetkímélő energiaforrása.

Hogy készül a biodízel?

A növényi zsírok és növényi olajok kémiailag a glicerin zsírsavakkal alkotott észterei.

A glicerin három hidroxid csoportot tartalmazó alkohol, azaz propán-triol.

A zsírsavészterekben az esetek nagy többségében egyféle zsírsav kapcsolódik a glicerinmolekulában mindhárom hidroxil-csoportjához, viszont a savak lánchossza, valamint telítettsége az, ami az észter (triglicerid) tulajdonságait meghatározza.

A növényi olajok és zsírok alkoholízissel való átalakítása, amit átészterezésnek vagy transzészterifikációnak hívnak, ideális módszer a növényi olajok és zsiradékok belső égésű motorok üzemanyagaként való alkalmazhatóságának elérésére.

Az Európai Szabványügyi Bizottság CEN európai szabványt hagyott jóvá, mely tartalmazza a zsírsav-metil-észter (FAME) minőségi követelményeit és vizsgálati módszereit. A szabvány száma: EN 14214.

A CEN tagtestületek (Magyarország is tag) kötelesek betartani a CEN/CENELEC feltételeit, amelyek szerint minden változtatás nélkül ezt a szabványt nemzeti szabványként be kell vezetni.

forrás: Rossi