Érdekel a használt sütőolaj begyűjtés, mert szülők vagyunk

és szelektíven gyűjtjük az olajat

Ön is híve a környezetvédelemnek? Szelektíven gyűjti a szemetet otthon? Akkor biztos okozott már gondot Önnek is, hogy hova tegye a felgyülemlett használt sütőolajat.

Ha választhat, hogy hova adja le az olajat, szem előtt tartja, hogy a töltőállomásokon és a gombamódra szaporodó áruházláncokhoz, üzletekhez kihelyezett gyűjtőkonténerekbe dobja-e be a PET palackokat, vagy egy hosszútávon használható szűrővel ellátott saját edényből önti bele egy e-Qkába? 

Vajon melyik mellett tenné le a voksát?

Az e-Qka egy komplett rendszer. Egy távfelügyelettel működő e-Qka (ejtsd: e-kuka) gyűjtőedény kerül kihelyezésre az iskolákba/óvodákba, amihez egy speciális, jól záródó olajgyűjtő kannát kapnak a gyerekek. Ebben gyűjthetnek olajat otthon, és amint megtelt, a kanna a tartalmát az e-Qkába öntik.

A kuka leengedi és leméri a beöntött olajat, majd a kannát beazonosítva jelzi, hogy a gyűjtő mennyivel járult hozzá a környezetünk, legfőképp a vizeink védelméhez. Az iskolákból az olajat elszállítjuk és az ország legmodernebb biodízel gyárában, a Rossi Biofuelnél újrahasznosítjuk. A végeredmény, hogy a sültkrumpli készítés után az autónkba is tankolhatjuk a nálunk újjáéledő olajat.

Hasznos és nagyon praktikus része a programnak a gyűjtőkanna. Ha családban több gyermek is különböző iskolákba, óvodákba jár és mindegyik intézményben van gyűjtőedény, akkor sem kell aggódni. Külön gyűjtőként rögzítve a csemetéket minden gyermek igényelhet kannát az adott intézménye osztályában/csoportjában. Ez így igazságos.

Az iskolák időközönként olajgyűjtési hetet hirdetnek. Gondoltak már arra, hogy a szomszéd néninek is segítség, ha elkérik tőle a felgyűlt olajat? A papírgyűjtésnél is örültek korábban, ha valaki végre megszabadította a szomszédságot a felgyűlt és már nehezen tárolható hulladéktól.

Ilyenkor minden csepp számíthat egy osztályversenyben. Nem is beszélve arról, hogy lehet, hogy a későbbiekben már magától is odaadnák a környékbeli családtagok is, csakhogy ne a lefolyóba kerüljön.

A haszonélvezők pedig az iskolán keresztül újra a gyerekek, akikre az iskola az olajért kapott támogatást különböző módokon visszafordíthatja.

Minden 100-120 gyűjtőt, vagy ennél nagyobb létszámú gyűjtő közösséget várunk!

Az applikációval naprakészen ellenőrizhetik a családok, hogy hány százalékos az e-Qka telítettsége és mennyi olajat gyűjtöttek eddig

Töltse le most!

Az e-Qka app megtalálható a Google Play és az AppStore kínálatában!

Van már e-Qka a gyermekem intézményében!

Nálatok még nincs e-Qka?

Szeretnétek valahova e-Qkát?

Add meg a címet, ahol szerinted hasznos lenne egy újabb használt sütőolaj gyűjtő e-Qka!

100-120 fős, vagy nagyobb létszámú, zárt gyűjtői csoportok jelentkezését várjuk.

Valójában mit is önthetek az e-Qkába?

  • használt növényi eredetű sütőolajat
  • konzervkészítmények olajos levét leszűrve

Hidegen zsír állagúra szilárduló kókuszolajat nem ajánljuk, hiszen a kiöntéskor is már a kannába ragadhat, a leengedést pedig akadályozhatja.

Mire figyelj a használt sütőolaj gyűjtésekor?

  • Csak használt sütőolajat önts a kannába és az e-Qkába!
  • A használt sütőolajat hagyd kihűlni. A kannába szobahőmérsékletű – max. 40 °C meleg – sütőolajat önts.
  • Legfeljebb 3 L használt sütőolajat önts a kannába és az e-Qkába is.
  • Az olajgyűjtő kanna mosási hőmérséklete legfeljebb 60 °C lehet.
  • Mindig állítva tárold a kannát, különösképpen ha tele van.
  • Ne tedd ki közvetlen napfénynek vagy erős hőhatásnak a kannát.