Érdekel a használt sütőolaj begyűjtés, mert intézményvezető vagyok és nyitott az új, zöld kezdeményezésekre

Az iskolákra és óvodákra minden esetben lehet számítani, ha a gyerekek környezetvédelemre való neveléséről van szó. Ennek része, hogy az eddig kevéssé ismert, de annál veszélyesebb hulladékfajta, a használt sütőolaj szelektív gyűjtését is megismerhesse a felnövekvő generáció.

Közel 2 év komoly fejlesztési munka gyümölcseként, a 10 iskolában teszt programmal induló és a magát mára országossá kinövő e-Qka használt sütőolaj gyűjtő rendszer egy különleges megoldást kínál az intézmények számára. Nem csak a gyermekek környezettudatos nevelésében, de az iskolák, óvodák anyagi támogatásában is élen jár.

Ezért különleges az e-Qka

Büszkék vagyunk arra, hogy a használt növényi sütőolajat a nulla-hulladék jegyében gyűjtjük.
Lehetőség több is van már különböző bedobós konténerek és töltőállomásokon történő leadásra, de szennyezett PET hulladék mentesen az e-Qka az egyedülálló megoldás.


A hosszútávon használható egyedi tervezésű kannáink segítségével nem kerül feleslegesen a szemétbe olajjal szennyezett göngyöleg, mint pl. PET és üveg edény), aminek a megsemmisítése külön eljárást igényelne. A gyermekek addig használhatják saját kannáikat amíg kapcsolatban állnak az intézménnyel. (Az iskola, vagy óvoda önálló döntéskörét képezve még a későbbiekben is.)

Az e-Qka hátterében egy komoly eszköz és software fejlesztés áll. A kuka a beöntött olajat leméri, a kannán lévő chip-et beolvassa és regisztrálja a gyűjtött mennyiséget a gyűjtőhöz kapcsolódóan. Mindezt applikáción is követhetik a családok. A kukák ürítésének igényét pedig a rendszer automatikusan jelzi már 70%-os telítettségnél. Így mindig üzemkész eszköz várja a felhasználókat.

Nincs feleslegesen megtett autóút, hiszen partnerünk, a BIO-EU az ország teljes területéről gyűjt be napi szinten ételhulladékot, így egyúttal az olaj elszállításáról is gondoskodni tud.

Összességében igyekszünk a szelektív gyűjtés ezen szegmensében a legkedvezőbb támogatását és egyben legkomplexebb szolgáltatását biztosítani.

Az iskola motivációs céllal, vagy a havi gyűjtött mennyiség növelésére versenyt hirdethet a tanulók számára. Ezekről az időszakos kampányokról néhány gombnyomással percre pontos adatokat tudunk szolgáltatni, hogy az iskola jutalmazhassa a legszorgalmasabban gyűjtő osztályt, vagy tanulót.

Mik azok a kérdések, amik egy igazgatóban felmerülnek, ha csatlakozni szeretne az e-Qka rendszerhez?

Nagyszerű a projekt, de vannak kérdései? Lássuk, vajon ezek érdeklik-e:

Fizetni kell valamit a csatlakozáshoz?

Nem, a csatlakozás ingyenes, sőt az országban egyediként az intézmény tanulóinak díjmentesen biztosítunk gyűjtőkannát a PET-hulladék mentes gyűjtéshez.

Nem koszol? Nem büdös?

A rendszer a beöntést követően zárt. A leeresztő rendszer teljes szagzárást ad. Nincs a kuka mellett elhajigált PET, hiszen a kannákat hazaviszik a kiürítésüket követően.

Mekkora méretű az e-kuka?

Kifejezetten kis méretű, 50*50 cm alapterületű és 1 m magas, hogy akár egy alsós gyermek is könnyedén beönthesse a kanna tartalmát a kukába.

Hova tudom elhelyezni?

Az e-Qka elhelyezése nagyon könnyű, hiszen bel- és kültéren egyaránt használható, nincs szüksége vezetékes áramellátásra. Ürítését pedig kollégánk az épületen belül bárhonnan meg tudja oldani.

Milyen feladatokat ró az iskolára?

Szinte semmilyet. Miután a gyűjtők átvették a kannákat az online távfelügyeleten keresztük folyamatos kontroll alatt van a rendszer. Az akku állapotától a töltöttségig mindent követ és probléma esetén jelez. Kannacsere, új és régi kannák átvétele/leadása történik az iskolai kapcsolattartón keresztül. Csak a legszorgosabb gyűjtőket kell jutalmazni.

Mit kap mindezért cserébe az iskolám / óvodám?

Havi elszámolásban az adott hónap alatt elszállított olaj mennyisége után kilogrammonkénti árat fizetünk.

Hogyan lehet motiválni a gyerekeket a gyűjtésre?

Az iskola motivációs céllal, vagy a havi gyűjtött mennyiség növelésére versenyt hirdethet a tanulók számára. Ezekről az időszakos kampányokról néhány gombnyomással percre pontos adatokat tudunk szolgáltatni, hogy az iskola jutalmazhassa a legszorgalmasabban gyűjtő osztályt, vagy tanulót.

Mikor érdemes iskolámnak / óvodámnak csatlakozni a programhoz?

Kb. 100-120 fős, vagy annál nagyobb gyűjtői létszám képes annyira számottevően gyűjteni, hogy mindenki számára megérje kukát kihelyezni. A kisebbek esetében az összegyűlt használt sütőolaj mennyisége még nagyon kevés ahhoz, hogy rendszeresen elszállítható legyen.

Szeretnék e-Qkát az intézményembe

Szeretnétek valahova e-Qkát?

Add meg a címet, ahol szerinted hasznos lenne egy újabb használt sütőolaj gyűjtő e-Qka!

100-120 fős, vagy nagyobb létszámú, zárt gyűjtői csoportok jelentkezését várjuk.