A használt sütőolaj további veszélyei
Magyarországon évente kb. 25 000 tonna használt sütőolaj keletkezik a háztartásokban. Komoly aggodalomra ad okot, hogy ennek a mennyiségnek több mint egyharmadát a lefolyókba öntik, nem is tudva, hogy ez a veszélyes hulladék, mekkora pusztítást okoz.

Pedig a használt sütőolaj, amit nap mint nap újratermelünk az egyik legkárosabb és legveszélyesebb hulladék. Minden alkalommal, amikor a mosogatóba, szemetesbe vagy a WC-be öntjük, komoly károkat okozunk környezetünknek és intenzíven mérgezzük a Földet.

 • A csatornarendszerbe kerülő sütőolaj nagymértékben nehezíti a szennyvíz megtisztítását és idővel teljesen tönkreteszi a csöveket, megakadályozza a szennyező anyagok lebomlását. A közművekben lerakódva hatalmas zsírdugókká áll össze, melyek jelentős károkat okozhatnak a hálózatban.
 • A sütőolaj a talajba jutva is rendkívül ártalmas, hiszen ha valaki a kertbe önti ki a használt olajat, azzal felborítja, károsítja a talaj flóráját, valamint meggátolja, hogy a növények vízhez és tápanyaghoz jussanak.
 • Ha a szemétbe dobjuk a használt sütőolajat, akkor más hulladékokkal keveredve nehezen lebomló hulladék keletkezik belőlük.
 • Tüzeléshez használva az égetés során az állatokra, valamint az emberi szervezetre is rendkívül káros, fokozottan rákkeltő füstöt bocsát ki.

Akkor mi a megoldás arra, hogy ne pusztítsuk a környezetünket?

Magyarországon néhány cég felismerte a veszélyt és kezdeményezéseket indítottak az olaj begyűjtésére.

Több helyen fellelhetők gyűjtőpontok, de ezek sajnos nem a legjobb megoldást kínálják: megszabadulhatunk ugyan a használt sütőolajtól, de a műanyag PET-palackokkal és a befőttesüvegekkel (amelynek jelentős része rendre eltörik a gyűjtőhelyen és belekeveredik a szilánk az olajba) nem csökkentjük a környezetszennyezést, sőt újabb veszélyes anyagot termelünk, mely speciális megsemmisítést igényel.

..ha egy eQkába beöntesz

használt

sütőolajat

3 millió liter vizet

óvsz meg beszennyezéstől!

Az e-Qka jól átgondolt kifejlesztésével a fentiekben bemutatott problémákra megfelelő megoldás született, szem előtt tartva a fenntartható fejlődést és ökológiai lábnyomunk csökkentését

 • nincs szükség többé befőttesüvegekre

 • nincs szükség PET-palackra, ami szennyezett csomagolásnak minősül, és speciális megsemmisítést igényel

 • nem keletkezik újabb, környezetszennyező hulladék

  biztonságos, nem szennyezi a környezetet, nem folyik ki, nem büdös

 • lopásbiztos technológia, hogy ne történhessen visszaélés, és biztosan jó helyre kerüljön a használt sütőolaj

 • sok esetben nincs szükség cipekedésre és utazásra, hiszen akár egy társasház lépcsőházába is telepíthető az okoskuka

Az e-Qka egy szagmentesen, cseppmentesen záró, biztonságos és innovatív gyűjtőállomás

Tudjon meg mindent az e-Qkáról

AZ E-QKÁS SÜTŐOLAJGYŰJTÉSHEZ SAJÁT GYÁRTÁSÚ, ÚJRAHASZNOSÍTOTT MŰANYAGBÓL KÉSZÜLT, TELJESEN EGYEDI, TÖLCSÉRREL ELLÁTOTT, PRAKTIKUS GYŰJTŐKANNÁT BIZTOSÍTUNK, MINDEZT DÍJMENTESEN*!

*A gyűjtőkanna elvesztése, megrongálódása kivételt képez. Ilyen esetben meg kell téríteni a kanna árát.

Hogyan lehet a
közeledben is e-Qka?