Így használd az e-Qka használt sütőolaj gyűjtő okoskukát!

Kedves e-Qkát használó családok!

Egy ideje már működik intézményükben az e-Qka használt sütőolaj gyűjtő okoskuka, és ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy velünk tartanak ezen az úton a tisztább környezet megteremtéséért.

Engedjék meg, hogy a felmerült tapasztalatok alapján néhány hasznos információt adhassunk ahhoz, hogy az e-Qka rendszer számos előnyeinek kihasználása mellett, hibamentesen, az Önök megelégedettségére, a leghatékonyabban üzemelhessen! hibáit elkerüljük, és kihasználhassuk előnyeit.

Az országban gomba módra szaporodó gyűjtőhelyeinken az év vége közeledtével szeretnénk honorálni a legszorgosabbak közreműködését, ehhez azonban fel szeretnénk hívni az Önök figyelmét az azonosítás fontosságára! Kérjük erről, és más fontos tudnivalókról böngésszék végig az alábbi tanácsokat!

Mi önthető bele:

A kannák által megszűrt olaj, hiszen a darabos sütési maradék dugulást okozhat.

Mi nem önthető bele:

NE öntsön a kukába állati eredetű zsírt, vagy hidegre megszilárduló növényi zsírt – kókuszzsírt, pálmazsírt. A eltömíti a beöntő nyilas szűrőjét és a leeresztő szelep működését is meggátolhatja!

A kuka fedele zárva van:

A zárt fedél jelzi, hogy a kuka tele van, vagy valamilyen okból szerviz üzemmódba került. Kérjük ebben az esetben ne rángassa a kuka fedelét, illetve ne próbálja felfeszíteni, kérjük, hogy fáradjon vissza az olajjal később. Ilyen esetekben segít az applikáció, ami piros kerettel jelzi, ha a kuka nincs üzemkész állapotban. Ha ez zöldre vált, akkor újra várja a gyűjtőket.

A kuka ürítése / javítása:

A tele kukákat szinte azonnal, de legkésőbb 2 napon belül ürítjük. Javítás esetén is általában a következő napon kiszállnak kollégáink a helyszínre. Információt erről az applikáció tud nyújtani.

A megfelelő olajtípus beöntésével és a használati útmutató betartásával azonban minimális a meghibásodás esélye.

A hibás működésről bármikor egy egyszerű űrlap kitöltésével tehet bejelentést.

Olajbeöntés:

Beöntés esetén hasznos az azonosítás:

Kérjük éljen vele, hogy gyermeke ezáltal még jobban motivált legyen. Erről a következő pontban olvashat részletesen.

A gyűjtések jóváírása:

A lemért mennyiség, a beöntést követő este felé kerül a Fiókban jóváírásra. Ezt így az applikációban és az eqka.hu weblapon inkább a következő napon célszerű ellenőrizni.

Az egyszerre leadható mennyiség:

A kuka min. 0,5 és max. 3 liter olajat képes egyszerre lemérni. A fél liternél  kisebb mennyiség nem kerül jóváírásra. (A 3 liternél nagyobb mennyiség pedig túlcsordulhat a beöntőnyílás peremén, szennyezve a környezetet. Kérjük erre ügyeljen!

Ha a beöntéskor hibát észlel:

Ha pl. nem hallott csipogó hangot, a led sem jelzett, netán a Fiókjában/Applikáción a következő napon nem látható a tranzakció, vagy nem folyik le az olaj, jelezze nekünk. Ennek legegyszerűbb módja egy internetes űrlap kitöltése, amit a Fiókjában a „Hiányzó gyűjtések” menüpont alatt tehet meg.

Hiányzó beöntések jóváírása:

Az űrlapokon bejelentett mennyiségek kb 1-2 napos átfutással kerülnek jóváírásra fiókjukban. Erről minden esetben értesítést kapnak.

Azonosítás:

Beöntés után azonosítson!

Az e-Qka használatához ez nem kötelező, de a gyermekek tapasztalatunk szerint büszkék minden leadott csepp olajra. Ehhez csak a kannát kell a beöntést, és a fedél lezárását követően az RFID jelhez (narancssárga matrica a led mellett) érinteni. 

NE a led lámpához érintsen!

A led nem azonosít! Kérjük, minden esetben a mellette lévő narancssárga, jeladást mutató matricához érintse a kanna chipjét.

Az azonosítást elsősorban a led fénye jelzi.

A led a fedél lecsukása után folyamatosan világít és a sikeres azonosításkor elalszik. A csipogás kiegészítő jelzés, elmaradása, vagy egy a gyermekek zsivaja miatt nem érzékelt hang nem jelenti azt, hogy a kuka nem ismerte fel a kannát.

Fiókom:

Az eddigi gyűjtések:

A Fiókom menüpontban ellenőrizhető, hogy hány liter olaj lett leadva az e-Qkába azzal a kannával, amely kódja a gyermeknek rögzítve van.

Kérjük, ellenőrizzék az eddigi gyűjtéseket!

Tegyék meg, hogy rápillantanak erre a számra, hiszen, ha az intézmény esetleg saját hatáskörében egy versenyt hirdet a gyermekek részére, vagy akár a tanév végen egy egész éves gyűjtés szeretne majd jutalmazni, akkor már nehezen lesznek visszakövethetőek az esetlegesen elmaradt jóváírások. A gyermekek számára pedig semmiképpen nem szeretnénk csalódást okozni.

e-Qka App:

A kuka állapota:

Praktikus megoldás a mobiltelefonra ingyenesen letölthető applikáció, amely mutatja a kukák pillanatnyi állapotát. A térképről/név vagy hely beírásával kiválasztható kuka zöld keretben látható, ha üzemkész. Leolvashatjuk a frissítés időpontját és láthatjuk telítettségét. A piros keretbe foglalt kuka zárt állapotban van, vagy 100%-os a telítettsége, vagy valamilyen hiba lépett fel a működésében. Ezt hamarosan ürítjük/javítjuk.

Kedvenc kuka:

Hogy a hozzánk helyileg legközelebbi e-Qkák mellett elsőként a saját intézményünk kukáját láthassuk célszerű „kedvenc kukát beállítani.

A saját gyűjtéseink:

Az applikáció képes megjeleníteni a gyűjtők által beöntött mennyiséget. Ehhez azonban össze kell hangolnia telefonját a Fiókjával. Ezt az első sikeresen azonosított beöntése után teheti meg, a Fiókjában a Gyűjtő mellett megjelenített QR kód telefonon való beolvasásával. Ennek módjáról itt talál bővebb leírást. Az összekötést követően az applikáció már folyamatosan követi majd a mennyiségeket.       

A beöntött mennyiség jóváírása:

Az e-Qkák a napi azonosított beöntéseket az esti órákban szinkronizálják  a központi szerverrel. A gyűjtők fiókjában csak ezt követően jelenik meg az aktuális mennyiség. Kéjük, ne azonnal keressék!

A kanna és használata:

A kanna hivatalos űrtartalma:

A beöntések mennyiségének becslése a kanna pontos méretének figyelembevételével lehetséges.

Ha a felső, citromsárga részt tölcsérként használja akkor a kanna befogadóképessége 2,3 liter.

Amennyiben a felső rész levétele nélkül, csak a kupak lecsavarásával önti bele az olajat, akkor így a kanna max. 3 liter tud tárolni.

Azonban javasoljuk a tölcsér használatát a biztonságos beöntéshez és sütési szennyeződések, ételmaradékok optimális megszűréséhez!

A kanna tisztítása:

A gyűjtőedény NEM TISZTÍTHATÓ mosogatógépben. A magas mosási hőfok az edény eldeformálódását és a chip matrica károsodását okozhatja. Mellesleg a gyűjtőkanna rendszeres belső mosása valójában indokolatlan, belső olajos szennyezettsége a lefolyóba, csatornahálózatba kerülve felesleges környezetterhelést eredményezhet.

Papírtörlővel áttörölt és a darabos hulladéktól megtisztított kannát mosogatószeres szivaccsal áttörölve, és a chipmatricarészér kihagyva leöblíthetjük.

A kanna szűrő része:

Az itt összegyűlt darabos hulladékot minden esetben papírral letörölve megnöveli a kukák élettartamát, és segít, hogy kevesebb meghibásodás legyen. Köszönjük!

Hibabejelentés:

A gyermekek érdekében kérjük jelezzék, ha a gyűjtéseik nem látszanak. Igyekszünk orvosolni minden ilyen jellegű problémát, hiszen a gyűjtéssel szeretnénk a jóleső elégedettség örömét adni a gyermekek számára!

További kérdéseire a tudástárban talál választ.

Az e-Qka csapata