Tartalomjegyzék

Üdvözöljük az e-Qka tudástárban!

Oldalunk használatával kapcsolatban talál itt hasznos információkat!

Ki regisztrálhat az oldalon?

Azon szülők / pedagógusok / iskolai dolgozók regisztrációját várjuk, akik intézményében e-Qka gyűjtő van kihelyezve. A honlapon 18 év alatti személy nem regisztrálhat, esetükben a szülők regisztrációja fogadható el: ők adhatják meg a gyermekeik, mint gyűjtők adatait. A regisztráló személye nem kell, hogy megegyezzen a gyűjtő személyével, kivéve, ha tanár, vagy iskolai dolgozó regisztrálja magát programunkban.

Az én iskolámban még nincs e-Qka program!

Hogyan tudom jelezni, ha az intézményünk is szeretne részt venni a használt sütőolaj gyűjtésben? Keressen minket a Kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségek egyikén!

Regisztráció menete

Szülőként, vagy az iskola tanára / dolgozójaként töltse ki a néhány adatot tartalmazó formulát, és fogadja el az Általános Szerződési Feltételeket, illetve az Adatvédelmi Nyilatkozatot. Regisztrációját a konkrét gyűjtő/gyűjtők rögzítésével kell teljessé tenni, amit az almenüben az „Új gyűjtő rögzítése” gomb alatt talál.

Ki lehet gyűjtő?

Gyűjtő az intézmény tanulója, tanára és iskolai dolgozója lehet. A 18 év alatti tanulók gyűjtői részvételéhez szülői regisztráció szükséges.

Új gyűjtő rögzítése

„Új gyűjtő rögzítése” menüpont alatt lehet meghatározni a gyűjtő személyét. Itt kell megadni a gyűjtő nevét, illetve kiválasztani iskoláját és osztályát, hogy számára is kannát tudjunk küldeni. Tanárok/iskolai dolgozók az Osztály/Státusz pont alatt tudják kiválasztani a nekik megfelelő opciót. A legördülő menüben kell megjelölni a Tanár vagy Iskolai dolgozó státuszt.

Kérjük, az osztályfőnököket, hogy ne az osztályhoz adják hozzá magukat, hanem Tanárként regisztráljanak a programba.

Itt a nyár. Hányadik osztályt jelöljem be a gyermekem számára a Gyűjtő rögzítése menüpontban?

A gyermek szeptember 1. előtt még az előző tanév szerinti osztály tagja. Minden új tanév kezdetekor a rendszerünk automatikusan felsőbb osztályba lépteti a gyerekeket. A továbbiakban, amíg gyermeke az intézmény tanulója, nincs tennivalója a Gyűjtővel kapcsolatos adminisztrációban.

Hogyan tudok kannát igényelni?

Kannát az „Új gyűjtő rögzítése” menüpont alatt lehet igényelni. Ennek kitöltésével minden gyűjtőt automatikusan kannaigénylőként kezelünk, és rövid időn belül elküldjük számára a kannáját az iskolán keresztül.

Több gyerekem van / én tanítok az iskolában és a gyermekem is ott tanuló, lehet saját kannákat is igényelni?

Igen, egy regisztrációval több kanna is igényelhető. Azonos iskolában több gyermek, vagy tanár és gyermeke számára, vagy egy szülő több más iskolába járó gyermeke számára is igényelhet, amennyiben az iskolákban van kihelyezett e-Qka.

Egy kannával több gyűjtő is gyűjthet

A kannákhoz egyedi RFID-azonosító chip tartozik. Egy kannát egy személyhez tudunk kapcsolni. Fontos, hogy az osztályok vagy akár az egyedi gyűjtések külön legyenek rögzítve. Több tanulónak kérjük, hogy több kannát igényeljenek (vagyis több gyűjtőt regisztráljanak).

Az Új gyűjtő rögzítésekor rossz osztályba / státuszba mentettem el gyermekemet / magamat, mit tegyek?

Hibás adatok megadásán a mentés után Ön változtatni nem tud. A hibabejelentő űrlapon jelezze nekünk a javítási igényét, és korrigáljuk a hibát.

Bejelentkezés

Az oldalra a Felhasználónév vagy e-mail cím, illetve a jelszó megadásával tud bejelentkezni.

Elfelejtett jelszó

Ha elfelejtette jelszavát, a Bejelentkezési felületen az e-mail címe megadásával kérhet új jelszót.

Milyen olajat önthet a család a gyűjtőedénybe?

Kérjük, ügyeljen rá, hogy a gyűjtőedénybe és a kukába csak és kizárólag használt növényi sütőolaj kerüljön. Állati eredetű zsírok, olajok szennyezik és csökkentik a feldolgozható mennyiséget.

Hogyan tudom használni az e-Qka-t?

A fedelet fel kell nyitni, utána az olajat beleönteni a betöltő tölcsérbe, majd visszacsukni a fedelét. Ezt követően van lehetőség a kannán található chip segítségével, az e-Qka oldalán található RFID-azonosítóhoz történő odaérintésével a beöntő személy azonosítására

Mennyi olajat önthetek az e-Qka-ba egyszerre?

Egyszerre min. 0,5 liter, de max. 3 liter olaj önthető a tölcsérbe, azután le kell csukni a fedelet, hogy az olaj az e-Qka belsejében található tartályba kerülhessen. A kuka a rövid leengedési idő alatt méri le a beöntött mennyiséget. Ezt a LED jelzése is követi. A mérés alatt folyamatosan világít. Ezt követően lehet újabb kanna olajat tölteni bele, ilyenkor a LED újra 4-5 másodpercenként villan fel. Ha a kuka megtelt, a fedele már nem nyitható fel.

Hogyan működik az e-Qka?

A e-Qka belsejében egy 60 literes tartály található, amibe egy szűrőn keresztül kerül az olaj. Az e-Qka internetes távvezérléssel van ellátva, ami automatikusan jelzi a központnak, ha a tartály megtelt. Annak cseréjéig az e-Qka lezár, hogy elkerüljük a túltöltését. A teli tartályokat folyamatosan cseréljük.

Vissza kell csuknom a kuka fedelét?

Igen, de elegendő csak kissé lehajtani és a fedél automatikusan visszacsukódik teleszkóp segítségével.

Tűzveszélyes az e-Qka?

A gyűjtött olaj nem gyúlékony, tölcsérben lévő szűrő megakadályozza a szándékos gyújtogatást.

Biztonságos az e-Qka használata?

Igen, a gyűjtő eszköz ÉMI-TÜV tanúsítással rendelkezik.

Kellemetlen szag áradhat-e az e-Qkából?

Nem, az e-Qka szag- és bűzzáró – a belső kialakítása megakadályozza a kellemetlen szagok kijutását.

Mekkora helyet foglal el az e-Qka?

A gyűjtőedény mérete: 500 x 500 x 1000 mm

Mikor vihetem az iskolába be a kannát? / Kuka telítettségének ellenőrzése

Keresse ki iskoláját az applikációban, és azonnal láthatja, hány százalékos a kuka telítettsége!

Hogyan azonosítom magam a kukánál?

Tartsa közel a kannáján lévő, négyszögletes matricáját a kuka érzékelőjéhez! Ezt narancssárga rádiófrekvenciás jel mutatja

Hol látom az általam gyűjtött mennyiséget?

A weboldalon a „Gyűjtők listája” almenü pont alatt található az Önhöz regisztrált gyűjtők névsora. Itt tudja követni az összegyűjtött literek számát. A szám az addig gyűjtött összmennyiséget jelöli.

Mi történik az olajjal, miután az e-Qka megtelt?

A BIO-EU Kft. a megtelt olajgyűjtő tartályt cseréli, és gyűjtőfuvarral elszállítja előkezelő üzemébe.

Hova kerül az általam gyűjtött olaj?

Elsőként a BIO-EU Kft előkezelő üzemébe kerül, ahol a begyűjtött olajat ülepítik, szűrik, majd tovább szállítják a Rossi Biofuel Zrt. magyarországi üzemébe. Itt újrahasznosítják, és biodízel üzemanyag készül belőle.

Mi lesz a sérült kannákkal?

A kannák gyártására szakosodott partnerünk feldolgozza őket, és új kannákat gyárt belőlük számunkra.

Hogyan és mikor tudok kilépni a programból?

A programunkból bármikor kiléphet, a kanna leadásán kívül semmilyen más kötelezettség nem terheli. Köszönjük, hogy környezetvédő tevékenységével eddig is segítette programunkat. Kérjük, jelezze iskolai kapcsolattartójánál, ha nem kíván a továbbiakban részt venni a gyűjtésben, és egyúttal adja le kannáját/kannáit. Ha ez utóbbi megsérült / elveszett stb. akkor számla ellenében kérjük, hogy térítse meg 2500 Ft-os bruttó darabáron, 30 napon belül.

Miért kell leadnom a kannát a gyűjtés végeztével?

A kannák tartós, speciális műanyagból készülnek, amit újra tudunk hasznosítani. A kannáinkat gyártó partnerünk vállalta ezek újrafeldolgozását, így új gyűjtőedényeket kapunk belőlük, ezzel is biztosítva az e-Qka rendszer fenntarthatóságát.

Hogyan tudunk még jobban segíteni a környezet védelmében?

Gyűjtsön a család többi tagjától, akár a szomszédoktól is. Mindig ügyeljen, hogy csak növényi sütőolaj kerüljön a gyűjtőedénybe.

Az Új gyűjtő rögzítésekor rossz osztályba / státuszba mentettem el gyermekemet / magamat, mit tegyek?

Hibás adatok megadásán a mentés után Ön változtatni nem tud. A hibabejelentő űrlapon jelezze nekünk a javítási igényét és korrigáljuk a hibát.

A gyermekem már nem abba az osztályba jár, ahova korábban regisztráltuk, kihez forduljak?

Gyermeke berögzített osztályát nem tudja megváltoztatni. Rendszerünk minden új tanévben szeptember 1-jén automatikusan felsőbb osztályba lépteti gyermekét. Ha azonban más osztályba került, kérjük, jelezze ezt az iskolai kapcsolattartónál, és ő orvosolja a problémát. Ha gyermeke / Ön, mint tanár elhagyta az iskolát, akkor sajnos nem áll már módunkban tovább biztosítani a gyűjtőkannát az ön számára, így kérjük, adja le a kannáját!

Mit tegyek, ha lekopott a kannánkról a matrica?

A chip-es, négyszögletű matrica hiánya nem okoz problémát az edény használatában. Kérjük, jelezze a kannaigénylő űrlapon a weboldalunkon, és az iskolai kapcsolattartónál díjmentesen átveheti új chip matricáját.

A kannánk rossz, valószínű gyártási hiba miatt?

Ha a kanna helyes használat mellett is meghibásodott, díjmentesen kicseréljük. Kérjük, adja le igényét a weboldalon, juttassa el a sérült edényt az iskolai kapcsolattartójához, akitől majd átveheti az új gyűjtőedényét.

Mit tegyek, ha megsérült a kannánk?

Ha a kannában kár keletkezett, akkor a felhasználónak kell vállalnia érte a felelősséget. Ilyen esetben 2500 Ft bruttó díjért tudunk másikat biztosítani. A befizetést követően új kannát küldünk Önnek. A cseréhez hozza el a sérült kannáját az iskolai kapcsolattartójához, aki beregisztrálja Önnek az új eszközt. A gyűjtés végeztével, a rendszerből való kilépéskor ezt a gyűjtőedényt is le kell adni az iskolában.

Hogyan tudom bejelenteni, ha az iskolánkban nem működik az e-Qka?

A kukák hibáját a weboldalunkon, vagy az applikációnkon keresztül tudja bejelenteni. A kukán lévő QR-kód is segíti az egyszerű bejelentést.

Elkoszolódott az e-Qka, alapos takarítás szükséges

Az e-Qkákat a rendszeres elszállítások alkalmával mindig letöröljük. Amennyiben egy helytelen beöntés miatt a kuka elszennyeződött és alkalmatlan a higiénikus használatra, kérjük, jelezze felénk a www.eqka.hu/hiba oldalon, vagy az applikációban! Köszönjük!

A kuka beöntő tölcsérjében áll az olaj

Amennyiben a kuka fedelét nyitva találta, kérjük, zárja le, mert a kuka csak ezt követően engedi le a gyűjtőtartályba az olajat. Ha az olaj így sem távozik a tölcsérből nagy valószínűséggel valamilyen szennyeződés tömíthette el a leeresztő-rendszert. Kérjük, jelentse a hibát a www.eqka.hu/hiba oldalon, vagy az applikációban! Köszönjük!

Nem nyitható a kuka fedele, bejelentsem?

Az e-Qka fedele nem nyitható, ha megtelt a belsejében lévő tartály. A telítettséget érdemes ilyen esetben ellenőrizni az e-Qka applikációban. Ha a rendszer mégsem mutat megtelt állapotot, akkor kérjük, jelezze felénk a hibát a www.eqka.hu/hiba oldalon, vagy az applikációban! Köszönjük!

A kuka régóta tele van és még nem szállították el az olajat. Mikor viszik el?

A kukák folyamatosan kommunikálnak a központtal szerverünkön keresztül. A teli kukákat minden esetben kb. 2-5 napon belül elszállítjuk. Ha ennél később sem történik meg a kuka tartályának cseréje, akkor feltételezhető, hogy valamilyen rendszerhiba lépett fel. Kérjük, jelezze felénk a kuka meghibásodását a www.eqka.hu/hiba oldalon, vagy az applikációban. Köszönjük!